Időjárás-jelentés 2019. január 24., csütörtök

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A szárazföldünktől nyugatra elterülő anticiklon peremén egy ciklon örvénylik, melynek frontális felhőzete éppen a Brit-szigeteket érte el, borongós, esős időt okozva a térségben. A Genovai-öböl mentén újabb mediterrán ciklon alakult ki, amelyek gyakorlatilag futószalagon képződnek a különböző hőmérsékletű légtömegek találkozásának, illetve az Alpok hatásának köszönhetően. Ezeken a vidékeken tehát változékony idő jellemző, változóan felhős éggel, esővel, záporral.

Ha egy kicsit keletebbre tekintünk ott szintén egy hasonlóan kialakult ciklon maradványa okoz többfelé vegyes halmazállapotú csapadékot, havazást, hószállingózást. A Kelet-európai-síkságot még mindig anticiklon uralja. A leghidegebb is ezen légköri képződmény északkeleti peremén van, néhol a -22 fokot is átlépi a hőmérő higanyszála.
A legenyhébb idő továbbra is az Ibériai-félsziget déli csücskében van, általában 15, 17 fok közé melegszik fel a levegő a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencét péntek estig a már említett mediterrán ciklon éri el, aminek következtében a déli, délkeleti megyékben ismét többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Éjszaka jobbára borult lesz az ég, és sokfelé várható havazás, hószállingózás, keleten, délkeleten vegyes csapadék is lehet. Ezt követően egy kisebb szünet után főként a déli megyékben kisebb havazás, keletebbre pedig havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen megerősödik, északkeleten, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. Elsősorban a Nyírségben, a Bakony térségében, péntek estétől délnyugaton hófúvás is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2, +2 fok között várható.

A hétvégén is többször várható csapadék

A hétvégén is folytatódik a hideg, szeles, télies idő, többfelé napközben is fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Többször várható csapadék is, ónos esőre, havas esőre, havazásra is készülni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken kezdetben még szórványosan hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, majd egy kisebb szünet után elsősorban a déli megyékben havazás, hószállingózás, délkeleten, keleten továbbra is vegyes halmazállapotú csapadék lesz a jellemző. Főként a Dunántúlon erős, viharos lesz a szél. A Bakonyban, majd később a délnyugati vidékeken a szél hordhatja a havat. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0, napközben mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton reggeltől mérséklődik a légmozgás. Délkeleten, keleten elszórtan havazás, északnyugaton, nyugaton szórványosan hó, havas eső, ónos eső várható. A minimumhőmérséklet mínusz 12 és mínusz 4, a maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű.

Vasárnap a rövid napos időszakok mellett elszórtan alakul ki csapadék; keleten hó, nyugaton eső, ónos eső valószínű. Több helyen megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 10 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.
– MTI –